Йосип Михайлович Шилінг

Йосип Шилінг народився 14 березня 1952 р. в с.Вороблевичі Дрогобицького району. Крім нього в багатодітній сім`ї було семеро дітей.

Закінчив 8 класів місцевої школи, Бориславське професійно-технічне училище № 7 (Бориславський професійний ліцей), де набув фах електрика. Виробничу практику проходив у місті Харкові, далі за скеруванням працював робітником на ТЕС у Слов`янську.

Опісля, служив в армії.

Мобілізувавшись, працював на Дрогобицькому автокрановому заводі, будинкових управах № 1 та № 4.

Разом з дружиною Анною виховали двох доньок, а ті подарували Йосипові чотирьох онучок.

Часто їздив на заробітки в Італію.

На його хаті, першій у Вороблевичах, замайорів синьо-жовтий прапор.

На Майдан їздив кілька разів – і надовго.

18 лютого 2014 р., коли на Майдані розстрілювали патріотів, Йосип побіг записатися на поїздку в Київ. Донька переконувала, благала не їхати: “Тату, не їдьте, там убивають!”

Загинув Йосип Шилінг у Києві, на самому верху барикади, 20 лютого 2014 р. від кулі снайпера.

На вулиці Інститутській знаходились снайпери, які вели прицільний вогонь по активістах самооборони та людях поблизу готелю “Україна” та Жовтневого палацу.Постраждалих заносили до фойє готелю “Україна”.

Серед перших убитих і було ідентифіковано Йосипа Шилінга. Повідомлення про це надійшло біля 12:00. Знайшов його брат вже у холі готелю “Україна”.

У свідоцтві про смерть засвідчили – скрізне вогнепальне поранення голови з руйнуванням кісток черепу. Телефоном брат повідомив лише одне: “Ви не плачте, він помер як герой, він не ховався за спини чужі, не плачте”.

Поховали Героя 23 лютого в с.Вороблевичі.

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Йосипу Шилінгу було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).

8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).

Медики Майдану намагалися врятувати Йосипа Шилінга