Юрій Васильович Нагорний

Дата і місце народження: 24 жовтня 1988 р., Львів

ЗПТО: Львівське вище професійне училище технологій та сервісу (Львівський професійний ліцей)

Професія: Кухар-кондитер

Підрозділ: 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила

Посада: Кухар

Позивний: Святий

Дата і місце загибелі: 11 липня 2014 р., Зеленопілля

Нагороди: орден «За мужність» ІІІ ступеня (14.03.2015, посмертно)

Сімейний стан: залишилися батьки

Юрій Нагорний народився 24 жовтня 1988 року в місті Львів. У 2004 році закінчив 9 класів загальноосвітньої школи №100 міста Львів, у 2007 році – Львівський професійний ліцей (нині – Львівське вище професійне училище технологій та сервісу) та здобув професію «Кухар-кондитер».

Юрій почав працювати у 16 років з другого курсу ліцею. За час навчання здобував досвід роботи у ресторанах міста Львова на посаді кухара, згодом спробував себе у барній справі та у нічних клубах барменом.

Першокурсник Юрій Нагорний з одногрупниками під час поїздки на екскурсію “Золота підкова Львівщини”

Проходив строкову військову службу у 80-му окремому аеромобільному ордена Червоної Зірки полку Аеромобільних військ Сухопутних військ Збройних Сил України (військова частина А0284, місто Львів). Закінчив службу з відзнакою “Парашутист відмінник”.

Опісля, служби працював в різних сферах міста Львова та поступив до академії, на спеціальність «ландшафтний дизайнер».

На весні 2014 року мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив у 24-ій окремій механізованій Самаро-Ульянівській Бердичівській Залізній ордена Жовтневої Революції, тричі ордена Червоного Прапора, орденів Суворова і Богдана Хмельницького бригаді імені князя Данила Галицького Сухопутних військ Збройних Сил України (військова частина А0998, місто Яворів Львівської області).

З літа 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

Юрій був кухарем їдальні взводу забезпечення роти матеріального забезпечення батальйону матеріально-технічного забезпечення 24-ї окремої механізованої Самаро-Ульянівської Бердичівської Залізної ордена Жовтневої Революції, тричі ордена Червоного Прапора, орденів Суворова і Богдана Хмельницького бригади імені князя Данила Галицького Сухопутних військ Збройних Сил України.

11 липня 2014 року в районі села Зеленопілля Свердловського (з 2016 року – Довжанського) району Луганської області біля 4:30 годин ранку російсько-терористичні угрупування обстріляли з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» базовий табір українських військових. Унаслідок обстрілу загинуло 7 військовослужбовців Державної прикордонної служби України та 30 військовослужбовців Збройних Сил України, серед них і Юрій Нагорний.

Про загибель Юрія родичам повідомили його бойові товариші.

Тіло 25-річного бійця довго не вдавалося передати рідним. Це було зроблено тільки після підтвердження його особи з допомогою ДНК-експертизи. Визнання чоловіка загиблим у зоні АТО його родині довелося добиватися в судовому порядку.

13 жовтня 2015 року у місті Львів на фасаді будівлі загальноосвітньої школи №100 (вулиця Величковського, 58), де навчався Юрій Нагорний, йому відкрито меморіальну дошку.

28 листопада 2015 року похований на полі Почесних поховань №76 Личаківського кладовища міста Львів, раніше на згадку про героїчну загибель Юрія Нагорного на Личаківському кладовищі було встановлено пам’ятний хрест.

Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступня (14.03.2015, посмертно).

https://youtu.be/Eb4-JXchYHE
https://www.youtube.com/watch?v=tFRRVPloKng