Андрій Мирославович Гук

Дата та місце народження: 8 травня 1971 р., м. Стрий, Львівська область

ЗПТО: Вище професійне училище №34 м. Стрий

Професія: Машиніст крана автомобільного

Підрозділ: 703-й окремий полк оперативного забезпечення 

Посада: Сапер

Дата та місце загибелі: 24 вересня 2016 р.

Сімейний стан: Залишилась дружина та син

Андрій Гук народився 8 травня 1971 р. у м. Стрий.

Навчався у Стрийській СЗШ №2.

Після закінчення школи у 1986-1989р. навчався у ВПУ №34 м. Стрий та здобув професію: “Машиніст крана автомобільного”.

До війська прийшов з третьою хвилею мобілізації добровольцем. Служив старшиною сапером у Самбірській військовій частині, а з 10 жовтня 2014 року одним із перших відбув у сектор А для виконання бойового завдання у зоні АТО. Брав участь у визволені Станиці Луганської та бував у інших гарячих точках сходу України.

23 лютого 2015 року під час бойового чергування Андрій Гук був важко поранений поблизу селища Станично-Луганське.

43-річний чоловік підірвався на керованому фугасі. У той момент троє побратимів загинули, четверо, серед них Андрій, були доставлені до військового госпіталю. Під час виконання бойового завдання в зоні АТО чоловік дістав складну травму голови, внаслідок чого опинився в стані коми.

За весь цей час Андрій лише кілька разів приходив до тями.

До Харківського шпиталю боєць потрапив у критично важкому стані, а після проведеної операції опинився в стані коми. Далі був Київський госпіталь і чергова операція.

Потім – нові ускладнення і чоловік перебував у вегетативному стані. “Він дивився, повертав голову, рухав руками і ногами.. Бували дні, коли Андрій зовсім пасивний, а бувало, що просто дивував усіх прогресивними діями” – розповідала дружина Людмила.

Далі Андрій Гук перебував на лікуванні у «Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни», що знаходиться у смт Клевань. У медичному закладі він  був найскладнішим пацієнтом. За словами лікаря, у чоловіка була пошкоджена кора головного мозку. Пораненому щодня потрібне було спеціальне харчування і медикаменти. Коли у шпиталі їх не вистачало, на допомогу приходили волонтери.

Рік і вісім місяців боровся за життя, але помер 24 вересня 2016 р. у лікарні.

 27 вересня 2016 р. стрияни провели в останню путь бійця АТО Андрія Гука. Прощання відбувалося у Народному домі м. Стрия, а відтак у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці. Вклонитися Героєві прийшли рідні, близькі, друзі, побратими, духовенство та всі небайдужі містяни. Місце поховання: м. Стрий, Львівська область.

23 травня 2018 р., у День Героїв, відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки герою АТО, нашому земляку Андрію Гуку на фасаді Стрийської СЗШ №2, де він навчався. Вшанувати пам’ять героя прийшли його рідні та друзі, побратими по зброї, представники міської влади, учні та вчителі школи, громадськість міста. Почесне право відкрити меморіальну дошку надали сину героя Павлу Гуку, заступнику міського голови Стрия Ігорю Стецику, директору СЗШ №2 Володимиру Красіцькому. Освятив меморіальну дошку та відправив молебень отець Іван Барабаш. На урочистому відкритті меморіальної дошки виступили заступник міського голови Стрия Ігор Стецик, син героя Павло Гук, голова ГО “Спілка учасників АТО Стрийщини” Юрій Драпалюк