“Війна це страшна штука, але її боятися не потрібно”: старшина Едуард Крохмалюк у ВПУ №29 м. Львова

Вчора, 21 листопада у Львівському вищому професійному училищі №29 відбувся урочистий захід до Дня Гідності та Свободи.

У вшануванні пам`яті подвигу українців під час Революції Гідності та війни на Сході взяли участь учні училища, директор ВПУ №29 Стецький Роман Васильович, заступники директора Комарницька Наталія Северинівна, Попадюк Галина Мирославівна, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Саврук Марія Іванівна та запрошені Новітні Герої – старшина 6-ї механізованої роти 2-го механізованого батальйону механізованої бригади Едуард Крохмалюк та важкопоранений на Майдані Іван Раповий.

Учні та працівники училища підготували літературно-музичні композиції, якими вшанували Героїв. Директор Роман Стецький представив запрошених Новітніх Героїв, подякував їм за мужність і надав слово Едуарду Крохмалюку.

Едуард Крохмалюк презентував речі, які він привіз для створення Музею АТО/ООС у даному училищі. Серед речей вимпел військового Orbital з підписами британців, які навчали військовослужбовців за стандартами НАТО.

Опісля, Едуард Крохмалюк розіграв призи серед учнів училища, вручивши їм футболки з написом “Подякуй вчительці, що можеш це прочитати. Подякуй ветерану, що читаєш це українською”.

“Я вам розкажу таку річ, що робить страх і інформація, яка попадає тобі в голову за цей час. Це перше відчуття небезпеки, яке прийшло до мене, пів року після звільнення Лисичанська, сім БМП ідуть маршем, бійці на броні, в тому числі і я – старший машини. Ми їдемо з Лисичанська у Кримське, в районі Новотошківки вибігає чолов`яга, усміхнений, задоволений і махає “Стійте, стійте!”. Уявіть собі, це приблизно десь сорок чоловік плюс сім БМП, техніка, зброя. Ми зупиняємося, він вибігає і каже “Стійте, тут ваші щось загубили.”, виносить ящик де зберігається інструментарій, металевий повністю, чорний, закритий, виносить нам на зустріч.

А до цього нас готували кожен раз до небезпеки, кожен раз, що може бути заміновано, що люди можуть бути різні, що можуть бути провокації. Власне коли я побачив цей ящик, я побілів. Тому що мені стало страшно, не за себе, мені стало страшно, що кругом мене оточують люди і одна неправильна моя дія призведе до втрати живої сили, до втрати моїх побратимів і техніки. Перш за все я скомандував “Стій, ящик на землю”. Він посміхнувся, я кажу “Ящик на землю, відкрий.”, мовчить і дивиться “Ну це ж ваші загубили”, я кажу “Відкривай”. І тільки після того як я перезарядив автомат, він відкрив.

В мене спрацювало відчуття самозахисту, тобто там в ящику міг бути пластид, який витягнений з цієї міни, там могло бути будь-що. І власне уявіть собі 20-25 чоловік плюс 2-3 БМП, вони могли бути втрачені. Тобто війна це страшна штука, але її боятися не потрібно, треба тверезо оцінювати ситуацію і бути завжди готовим. Не бійтеся і зауважте стільки людей загинули на війні і стільки людей загинули у побуті за цей час. Задумайтеся над цим і де безпечніше на війні захищати свою державу чи тут пересічним в Україні.” – поділився з учнями військовий.

Едуард Крохмалюк закликав молодь приходити у бригаду на службу для захисту своєї Батьківщини.

“У профтехосвіті ми то почали вперше, створений сайт пам`яті полеглих випускників закладів професійно-технічної освіти. Цю роботу ми тільки почали, ми маємо на меті пам`ятати про тих кого нема, але найважливіше наше завдання це відвідувати рідних, спілкуватися з ними, то для них є дуже важливо, коли про їхніх дітей памятають.” – повідомила про створення Сайту пам`яті головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Марія Саврук.