Мар’ян Іванович Корчак

Дата і місце народження: 6 вересня 1995 р., смт Шкло, Яворівського району, Львівської області

ЗПТО: Вище професійне училище № 29 м. Львова

Професія: Слюсар з ремонту автомобілів; Електрозварник ручного зварювання; Водій автотранспортних засобів (категорії “В”, “С”)

Підрозділ: Перша Окрема Штурмова Рота ДУК ПС

Посада: Боєць-парамедик

Позивний: “Хитрий”

Дата і місце загибелі: 25 травня 2018 року, смт Зайцеве, Бахмутського району, Донецької області

Нагороди: Відзнака “Бойовий хрест Корпусу” (посмертно, № відзн. 054. Наказ № 145/18 від 28 листопада 2018 року)

Мар’ян Корчак народився 6 вересня 1995 р. в селищі міського типу Шкло, Яворівського району, Львівської області. У 2010 закінчив 9 класів загальноосвітньої школи у смт Шкло.

У 2013 закінчив повну загальну середню освіту і здобув професію: «Слюсар з ремонту автомобілів; Електрозварник ручного зварювання; Водій автотранспортних засобів (категорії “В”, “С”)» та у 2015 здобув спеціальність: «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів» у Вищому професійному училищі № 29 м. Львова

У 2016 році долучився до Національно-визвольного руху “Правий Сектор”. Влітку того ж року долучився до визвольної боротьби проти московських окупантів на Донбасі, у складі Першої Окремої Штурмової Роти ДУК ПС. За відносно короткий час став одним із кращих бійців підрозділу. Був відповідальним, щирим та прикладом до наслідування для інших бійців Корпусу.

25 травня 2018 року, в результаті артилерійського обстрілу українських позицій в районі селища міського типу Зайцеве Бахмутського району Донецької області, загинув від осколкового поранення.

Троє бійців добровольців «Правого сектору»: Ганс (Дмитро Рубашевський), Кадет (В’ячеслав Донгузов) та Хитрий  (Мар’ян Корчак) несли варту на позиціях під селищем Зайцеве.  З вечора там було неспокійно. Літав ворожий безпілотний апарат. Над ранок він з’явився знову. В цей момент розпочався шалений артилерійський обстріл наших позицій. Били надзвичайно прицільно. Із землі  та будівель, які були поряд – виринали клумби диму, вогню та осколків. Але по хлопцях в той момент не влучило.

Мар’ян  відпочивав у бліндажі. Ганс крикнув Кадету, щоб той розбудив Хитрого, а сам почав стріляти по ворожому розвідувальному апарату. Кадет підготував димові шашки, щоб розпустити димову завісу  в тому разі, коли  безпілотний апарат росіян,  наводитиме артилерію на них. На щастя, десь через двадцять хвилин, московська «пташка» почала віддалятися. Ганс дав команду Мар’яну брати  медичний рюкзак і бігти туди, де жили добровольці з бійцями ЗСУ.

Перевірили один підвал, потім будинок, залишався ще один об’єкт. Марян біг до нього і в той момент пролунав вибух. Ще один снаряд, останній, прилетів від кремлівських терористів До пошуків Мар’яна приєдналися хлопці, які вилізли зі сховища. Тіло знайшли, але рани, отримані Хитрим від розриву снаряда, були не сумісні із життям. Він, присипаний землею, лежав на спині у бронежилеті.

Медичний рюкзак Мар`яна Корчака, який наскрізь прошив снаряд

27 травня 2018 року похований на кладовища смт Шкло, Яворівського р-ну, Львівської області.

19 жовтня 2018 року, на пленарному засіданні ХХІІ сесії Яворівської районної ради VІІ скликання депутати прийняли рішення про присвоєння Шклівській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Мар`яна Козака.

У ВПУ №29 відкрито стіну пам’яті та стенди пам’яті випускникам Тарасу КулєбіЮрію ГолубуМар’яну Корчаку.