Роман Романович Сусяк

Дата і місце народження: 10 квітня 1975 року,  смт. Меденичі, Дрогобицького району на Львівщині

ЗПТО: Меденицьке ПТУ-72 (Меденицький професійний ліцей)

Професія: Машиніст, автокранівник

Підрозділ: 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила

Посада: Старший водій

Дата і місце загибелі: 20 лютого 2015 року, ДТП поблизу м. Лубни Полтавської області

Нагороди: орден «За мужність» ІІІ ступеня ( 25.11.2016, посмертно)

Роман Сусяк народився 10 квітня 1975 року у смт. Меденичі, Дрогобицького району на Львівщині. У Меденичах минули дитинство і юність. Навчався у місцевій школі та Меденицькому ПТУ №72 (Меденицький професійний ліцей).

Батько, також Сусяк Роман, працював майстром виробничого навчання в училищі, він мріяв про те, що син стане гідною заміною.

Після раптової смерті батька весь тягар чоловічої роботи впав на плечі Романа. Роман ніколи не нарікав на труднощі. У повсякденних клопотах мріяв виростити та вивести в люди сина, збудувати дім для своєї сім’ї. Але страшна війна перекреслила ці плани.

Сорокарічний Роман Сусяк був призваний до війська під час другої хвилі мобілізації у травні і закріплений до Яворівської військової частини. Працював водієм у зоні АТО, возив військових на ротації.

Інформацію про смерть свого односельчанина, учасника АТО, меденичани отримали під час громадської панахиди за убієнними Героями Небесної Сотні, яка відбувалася в селищі 20 лютого 2015 року.

Меденичі давно не пам’ятають такого велелюдного похорону, який відбувся 23 лютого 2015 року. Тисячі людей: односельці, мешканці навколишніх сіл та міст – прийшли вшанувати пам’ять Героя. У поминальній промові відзначили жертовність та мужність наших українських воїнів, які в цей нелегкий для нашої країни час, захищають її від ворога. Роман був одним з них, він не вагався: йти чи не йти на війну, бо не міг зрадити передусім собі, усвідомлюючи, що це його обов’язок, його хрест, його Доля .

12 травня 2016 року на фасаді будівлі  Меденицької СЗШ  I-III ст., що в Дрогобицькому районі, де навчався Роман, було  відкрито меморіальну дошку військовослужбовцю. На подвір’ї школи, зібралися меденичани, учні та вчителі, його військові побратими,  як з Меденич, так і з інших населених пунктів Дрогобиччини.

20 лютого 2020 у Меденицькому професійному ліцеї відбулося відкриття пам’ятної дошки загиблим військовим — випускникам ліцею — Сусяку Роману, Юзефовичу Івану, Матьолі Мирону.