Андрій Ігорович Костенецький

Дата і місце народження: 20 листопада 1983 р., с. Свитазів, Сокальського району, Львівської області

ЗПТО: Сокальський професійний ліцей

Професія: Кухар, бармен

Підрозділ: Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України

Посада: Кухар

Дата і місце загибелі: 16 січня 2015 р., с. Мар’їнка, Донецької області

Сімейний стан: Залишилися батьки

Андрій Костенецький народився  20 листопада 1983 р. у селі Свитазів, був єдиною дитиною у сім’ї.

Навчався в Ільковицькій середній школі. Після закінчення школи Андрій навчався у Сокальському профтехучилищі, опановував професію кухаря.

У 2002 році служив в армії, виконуючи свій громадянський обов’язок.

Андрій часто повторював, що завжди буде вірним і відданим народу України, сумлінно і чесно виконуватиме свій військовий обов’язок, ну і, звичайно, ніколи не зрадить український народ. Нікому тоді й на думку не спало, що слова Андрія у часи служби в армії стануть пророчими у його житті.

26 серпня 2014 року Андрій Костенецький був призваний на військову службу за мобілізацією Сокальсько-Червоноградським ОРВК. Коли прийшла повістка, він одразу сказав, що піде захищати свою землю, свій народ, національні ідеї та відвойовувати цілісність своєї держави.

З 26 серпня по 22 вересня проходив військову підготовку в навчальному центрі у м. Великі Мости. Після цього Андрій потрапив в зону АТО. Побував у Первомайську, Кураховому, Водяному, Мар’їнці.

16 січня поблизу смт Велика Новосілка Андрій Костенецький трагічно загинув, отримавши несумісне з життям вогнепальне поранення.

Він був військовослужбовцем відділення логістики оперативно-бойової прикордонної комендатури Кінологічного навчального центру Західного регіонального управління державної прикордонної служби України.

18 січня, на Святий вечір, жителі Свитазева та довколишніх сіл відчули усі страждання і біль, котрі відчуває вся Україна на своїх грудях. Андрій назавжди повернувся додому. Він повернувся Вічним Героєм.

20 листопада 2015 року однокласники Андрія на будівлі Ільковицького НВК відкрили меморіальну дошку в пам’ять про безсмертний подвиг захисника Батьківщини.

6 грудня 2021 року в ДПТНЗ “Сокальський професійний ліцей” освятили пам‘ятну дошку випускникам ліцею, які загинули в зоні АТО Ігорю Білику, Євгену Кунтому, Андрію Костенецькому та Ігорю Упорову.

Фото Герої сучасності