Микола Іванович Кльоб

Дата і місце народження: 15 червня 1995 р., с. Нижня Яблунька, Турківського району, Львівської області

ЗПТО: Турківський професійний ліцей

Професія: Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Водій автотранспортних засобів категорія “С”

Підрозділ:  80-та окрема десантно-штурмова бригада

Посада: Водій БТР

Дата і місце загибелі: 31 серпня 2014 р., Луганський аеропорт

Нагороди:  Орден «За мужність» III ступеня (посмертно),нагрудний знак «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно)

Микола Кльоб народився 15 червня 1995 року в с. Нижня Яблунька, Турківського району, Львівської області.

 У 2010 році закінчив 9 класів загальноосвітньої школи с.Нижня Яблунька.

З 01.09. 2010 р. по 30.06.2013 р. навчався в Турківському професійному ліцеї, здобувши професію “ Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Водій автотранспортних засобів категорія “С””.

З березня 2014-го — солдат, водій БТР 1-ї роти 80-ї окремої аеромобільної бригади. Пройшов бої у найгарячіших точках — Слов’янськ, Миколаївка, Новосвітлівка, брав участь у розблокуванні підрозділів бригади в Луганському аеропорту, тричі горів у БТРі.

Загинув у бою біля аеропорту Луганська: під час маршу підрозділ потрапив в засідку, у БТР, за кермом якого був Микола, поцілила ворожа граната, машина загорілась. Завдяки діям Кльоба тоді вдалось врятувати всіх, хто їхав у БТРі. З 31 серпня з Миколою було втрачено зв’язок. Терористи не дали одразу забрати тіло з поля бою, дзвонили з його телефону рідним. Тіло Миколи Кльоба,  було доставлені до моргу міста Лутугине — на території, захопленій терористами та російськими військовими.

16 жовтня 2014 року тіло Миколи було вивезене з Лутугиного представниками Цивільно-військового співробітництва Міністерства оборони України й доставлено до Дніпропетровська.

Упізнаний за експертизою ДНК серед похованих під невідомих Героїв під Дніпром. 28 вересня 2016 року Миколу перепоховали в селі Нижня Яблунька, Турківського району, Львівської області.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений:

  • 9 листопада 2016 року — орденом За мужність III ступеня (посмертно);
  • нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно).