Василь Юрійович Задорожний

Василь Задорожний народився 13 січня 1989 року у місті Львові.

Навчався у Зіболківському закладі загальної середньої освіти I—III ступенів.

У ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» здобув професію «Монтажник гіпсокартонних конструкцій. Штукатур. Маляр», згодом працював у будівельній сфері.

Брав активну участь у подіях під час Революції Гідності, потім добровольцем став на захист Батьківщини від загарбників. Виконував бойові завдання у зоні проведення антитерористичної операції спершу у лавах добровольчого батальйону «Айдар», далі — у складі полку «Азов». Протягом довгого періоду боронив місто Маріуполь Донецької області. У 2021 році повернувся до цивільного життя, продовжив працювати у сфері будівництва та підтримував родини загиблих побратимів.

З першого дня повномасштабного вторгнення російської федерації добровільно повернувся на фронт, боронив державу у лавах 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ. Брав участь у найважчих боях, зокрема, під час визволення Харківщини від окупантів.

Василь загинув 30 серпня 2023 року в селі Кліщіївка Бахмутського району Донецької області.

Нагороди

  • Указом Президента України №693/2023 “Про відзначення державними нагородами України” від 16 жовтня 2023 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня Задорожного Василя Юрійовича (посмертно) — старшого солдата.
  • Відзнака Президента України «За участь в антитерористичній операції».
  • Почесний нагрудний знак «Сталевий хрест».