Мар’ян Іванович Юр

Мар’ян Юр народився 19 вересня 1979 року в с. Любині на Яворівщині у родині вчителів.

Після закінчення 9 класу вступив у Івано-Франківське ХПТУ-14, де здобув освіту різьбяра-фрезерувальника.

Служив в армії (Десна, Чернігів), отримав звання сержанта.

У 2009 році Мар’ян вступив у Національний університет «Львівська політехніка» на спеціальність «технолог деревообробки». Після успішного закінчення університету працював за спеціальністю у Львові.

Мар’ян в перші дні мобілізувався до війська. Спочатку служив у Старичах. Після ракетних обстрілів Яворівського полігону отримав опіки рук, також згоріли його особисті речі.

Просився на передову, але за наказом командира він, як сумлінний боєць, готував поповнення.

Проходив місячні підготовчі заняття в Десні, після чого поїхав на передову у с. Зайцеве Донецької області.

17 серпня 2022 року Мар’ян разом із бійцем Михайлом уже п’ятий день з горища будинку відбивали атаки ворогів. Мар’ян, маючи на плечі кулемет до останньої хвилини відстрілювався і бачив як ворог відступав і раптом ворожа куля забрала життя вірного сина України.

Без сина, брата, чоловіка і батька залишилися мати Олександра Володимирівна, брат Орест, дружина Наталія, дочка Діана (2006 р. н.) та син Віталій (2012 р. н.).

Нагороди

  • Указом Президента України №642/2022 “Про відзначення державними нагородами України” від 12 вересня 2022 року за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня Юра Мар’яна Івановича (посмертно) — сержанта