Микола Миколайович Шаравара

Микола Шаравара («Веган») народився 28 травня 1987 року у селі Лапаївка Львівської області.

Навчався у колишній Зимноводівській середній загальноосвітній школі. Також закінчив музичну школу за класом бандури. У 2000-му році вступив до «Пласту», входив до гуртка «Вовкулаки» 1-го куреня імені Короля Данила у Львові.

Здобув професію кондитера у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу. Згодом закінчив історичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка.

Протягом останнього періоду працював у ресторанній сфері, зокрема у закладах «Сушия», “Celentano” та “Fugazzeta”.

Свій вільний час присвячував читанню літератури, особливо цікавився економічною історією. Майстерно грав у шахи, любив футбол та мандрівки на велосипеді. Та найбільшим захопленням Миколи Шаравари були походи в гори з сімʼєю.

Після початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов на війну. Спершу боронив державу у складі 10-го окремого стрілецького батальйону, згодом – у лавах 116-ї окремої механізованої бригади 10-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України.

Микола загинув 2 серпня 2023 року у Пологівському районі Запорізької області під час штурмових дій внаслідок влучання ворожої протитанкової керованої реактивної ракети.

У Миколи Шаравари залишилися донька, дружина, батьки та дві сестри.

Нагороди

  • Указом Президента України №222/2024 “Про відзначення державними нагородами України” від 8 квітня 2024 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня Шаравару Миколу Миколайовича (посмертно) — солдата.